Tuotetestaus Superfish TopClear 10000 Kit lampisuodatin

Lampiin on valtava määrä vaihtoehtoja suodattimissa ja tässä tuotetestauksessa on yksi helpoiten asennettavista ja huollettavista suodattimista, Superfish TopClear.

Testissä oleva TopClear on Kit, eli mukana tulee myös suodattimen kokoon soveltuva pumppu.
Lampisuodattimethan eivät toimi kuin akvaarion ulkosuodattimet vaan lampisuodattimet käytännössä vaativat lammen pohjalle pumpun, joka pumppaa vettä suodattimen sisälle.
TopClear suodattimissa on sisäänrakennettu UVC yksikkö. Se auttaa ehkäisemään ja tuhoamaan vihersamennuksen sekä tuhoaa haitallisia bakteereita.
UV valosta ei ole mitään haittaa, vain hyötyjä, joten se soveltuu kaikkiin lampiin.
Muista vain vaihtaa vuosittain valaisin uuteen.

TopClear on paineellinen suodatin, joten halutessasi voit myös piilottaa suodattimen osittain maan alle eikä sen tarvitse olla välttämättä aivan lammen vieressä vaan suodattimessa on ulostuloletku, josta puhdistunut vesi palaa lampeen.
Toinen vaihtoehtohan on suodatin”pönttö”, joka on välittömässä lammen läheisyydessä lammen vedenpinnan yläpuolella ja se vapaasti laskee puhdistuneen veden takaisin lampeen.

Asennustapoja Superfish TopClear suodattimelle

TopClearin suodattimen sisällä on valmiiksi suodatinmateriaalit. Mukana tulee Bio-Balls biopalloja, joissa on iso pinta-ala hyvien bakteerien kasvuun. Lisäksi perinteinen suodatinpatruuna, johon jää pienempiä roskia kiinni.
Materiaalit voi vapaasti korvata myös muilla vaihtoehdoilla. Itse esimerkiksi lisäsin myös zeoliittia. Jos lammessa olisi paljon hienojakoista roskaa, laittaisin suodattimeen myös ainakin hetkellisesti suodatinvanua, joka kerää hienoimmatkin roskat itseensä ja on todella tehokas. Vanu pitää muistaa vaihtaa esimerkiksi viikottain, varsinkin jos samennusta on lammessa paljon. Mutta se vaiva on kannattava ja vesi todella kirkastuu.

Mukana tuleva Bio-Balls materiaali on suodattimen pohjalla
Välitaso, jonka päälle tulee seuraava suodatusmateriaali
Ylimmäisenä perinteinen suodatinpatruuna
Suodattimen kansi ja siinä näkyvä UVC yksikkö sekä säädin, jolla päätät veden virtaussuunan joko lampeen tai puhdistusulostuloon

Suodattimen käyttöönotto oli helppoa.
Mittailin letkut oikeaan pituuteen (huom. letkuja ei tule mukana pakkauksessa). Itse käytin 32mm letkua.
Letkut on suotavaa kiinnittää pumppuun ja suodattimeen letkukiristimillä.
Itse en kaivanut suodatinta maahan piiloon, koska suodatin on käytössä altaassa, jossa pidetään myytäviä lampikaloja ja allas on maanpinnan yläpuolella ja siksi tarvitsin erityisesti paineellisen suodattimen, jotta voin asentaa suodattimen lampea alemmaksi.
Joten asensin suodattimen lammen viereen.
Pumpun laskin lampeen.
Suodattimen ulostuloputki paikoilleen ja viimeiseksi pumppu päälle ja sen jälkeen UVC valo ja kaikki hurahti täydellisesti käyntiin.

Suodatinta tulee luonnollisesti myös huoltaa.
TopClearissa on ulostuloputken liitin läpinäkyvä, jonka perusteella voit arvioida suodattimen likaisuusastetta.
Kun tuntuu, että olisi aika huuhtoa suodatinta puhtaaksi, käännät kannessa olevasta säätimestä veden ulostulon siivousulostuloon ja silloin lammen oma vesi huuhtoo suodattimen sisältä irtonaisia roskia pois. Voit asentaa haluamasi pituisen letkun myös tähän siivousulostuloon ja voit laskea likaveden jonnekin sopivaan paikkaan pihassa.
Riippuu paljon millainen lammen likaisuusaste on, mutta on suositeltavaa esimerkiksi kerran kesässä myös avata suodatin ja huuhdella kunnolla sisällä oleva suodatinpatruuna, koska se saattaa tukkeutua paljosta liasta ja suodatusteho heikkenee.
Älä kumminkaan ylipuhdista suodatinta, koska menetät aina myös niitä hyviä bakteereita.
Talveksi, kun todennäköisimmin joudut sulkemaan suodatuksen, kannataa suodatin ja pumppu pestä hyvin valmiiksi odottamaan seuraavaa lampikautta.
Lampikauden alussa voit käyttää suodattimen sisälle laitettavaa bakteerivalmistetta, joka käynnistää nopeasti suodattimen toiminnan.
Vedenlaatu saattaa kärsiä talven aikana, joten siksi on hyvä saada heti keväällä suodatin toimimaan nopeasti täydellä tehollaan.

Edessä keskellä on likaisen veden sisääntulo. Vasemmalla on puhtaan veden ulostulo sekä läpinäkyvä liitin, josta voi arvioida suodattimen likaisuusastetta. Oikealla on likaveden poisto, jota käytetään kun suodattimen pesee huuhtelemalla sen lampivedellä.

Vaihtoehdot TopCleareista:
TopClear 5000 Kit, max lampi 5000l, pumppu 2000l/h, UVC 7W, letkut 14/20/25mm.
TopClear 10000 Kit, max lampi 10000l, pumppu 2900l/h, UVC 9W, letkut 25/32/40mm.
TopClear 18000 Kit, max lampi 18000l, pumppu 5300l/h, UVC 18W, letkut 25/32/40mm.

Suodatin on saatava myös pelkkänä suodattimena, eli pumppua ei tule paketissa mukana:
TopClear 5000, max lampi 5000l, UVC 7W
TopClear 10000, max lampi 10000l, UVC 9W
TopClear 15000, max lampi 15000l, UVC 11W.