Hyvä suola pitää kokea

Johdanto

Suola kun suola, moni ajattelisi. Myönnettäköön että itsekin tullut kokeiltua useampaa synteettistä merkkiä, joita markkinoilla on vaikka kuinka montaa erilaista tarjolla. Eipä niissä keskenään nyt niin kovin suurta eroa ole ollutkaan. Jo ensimmäisten suolavesikokeilujen aikana aikoinaan ihmettelin suolan hidasta liukenemista veteen. Suolaa piti käytännössä aina liuotta yön yli. Toinen asia mikä ihmetytti aiemmin olivat usein heti liukenemisen jälkeen mitatut alakantissa olevat kalsium ja magnesium arvot.

Tuli kesä 2016 ja löysimme Royal Naturen. Israelilainen yritys alkoi toimittaa meille luonnon merivedestä haihduttamalla valmistettua suolaa. Ensimmäisen lähetyksen saavuttua aloitimme testaamaan Royal Nature Ion Balanced suolaa omissa altaissamme. Kun kannen aukaisi purkista vaikutti pussi hyvin samanlaiselta kun mihin oli jo aiemmin tottunut. Valkoista jauhetta kirkkaassa pussissa, joka oli suljettu sulkijalla. No kun muovipussin aukaisi saattoi haistaa selvästi meren, ero oli suuri synteettisiin pulvereihin nähden. Suola tuntui ja tuoksui erilaiselta.

Koska kyseessä on aito luonnonmukainen suola tulee sen käyttö aloittaa hitaasti, mikäli siirrytään synteettisestä siihen. Royal Nature ohjeistaa ensimmäisen vedenvaihdon 3-4% altaan vesitilavuudesta ja siitä viikottain ylöspäin. Ei kuitenkaan koskaan yli 25% kerralla. Royal Nature suosittelee viikottaista 10-12% vedenvaihtoa, jotta vesiarvot olisivat parhaat mahdolliset.

Tausta

Suolan alkuperä

Luonnonmukainen suola valmistetaan merivedestä haihduttamalla Israelissa:

Royal Nature suolan valmistus

Synteettistä suolaa markkinoidaan sen mukamas sisältämien hivenaineiden (Trace Elements) määrän perusteella. Itsekin tähän langenneena on hyvä nyt huomata kuinka ei tarvitse vakuutella itselleen suolan väitetyn sisältävän kaikki 70 hivenainetta. Voi nimittäin hyvin todeta suolan olevan merivedestä valmistettua ja muutama kuukausi sitten koralliriutalla seilannutta, niin sisältää se luonnollisesti kaikki meriveden sisältämät hivenaineet aivan oikeasti.

Synteettiset suolathan ovat peräisin suolakaivoksista maan alta. Suolaesiintymät sisältätävät sedimenttejä eli eriaikakauden kerrostumia ja pitoisuudet sekä suolan puhtaus vaihtelee. On tutkittu että synteettiset suolat sisältävät huomattavasti enemmän raskasmetalleja kun luonnonmukaiset suolat Punaiselta Mereltä.

Puhtaus

Luonnonmukaisen suolan puhtaus erottaa sen synteettisistä kilpailijoistaan. Synteettiset suolat eivät tiukan laboratorioprosessin myötäkään pääse lähellekään luonnonmukaisia tuotteita. Luonnonmukainen suola perustuu puhtaaseen natriumkloridiin. Erityisellä prosessilla suolassa esiintyvä kalsiumsulfaattihydraatti CaSO4 2H2O eli kipsi on täysin kiteytynyt eikä palaudu takaisin. Tähän mm. ei yksikään synteettinen suola kykene.

Bakteeripitoisuus

On myös tutkittu suolan sisältämää bakteeripitoisuutta. Kaikki akvaarion biologiseen toimintaan perehtyneet tietävät että ekosysteemi tarvitsee hyödyllisiä bakteereita. Tutkimuksissa on havaittu että luononmukaiset suolat (RedSea tutkimuksessa) sisältävät moninkertaisen määrän hyödyllisiä bakteereita synteettiseen suolaan verrattuna. Ote tutkimusraportista Bacterial Counts in Reef Aquarium, By Ken S. Feldman, Allison A. Place, Sanjay Joshi, Gary White)

Suolan bakteeritaso

Kuvaajasta voidaan havaita kuinka punaisen meren suola on ainut jossa bakteeripitoisuus on valmiiksi korkea ja lähtee nousuun jo alle viidessä päivässä kun synteettisillä suolilla pitoisuus sahaa vain edes takaisin.

Raskasmetallit

Luonnon merivesi (Natural Sea Water = NSW) sisältää vain pieniä pitoisuuksia raskasmetalleja. On tehty tutkimuksia synteettisen suolan sisältämistä raskasmetalleista (Inland Reef Aquaria Salt Study – An in-depth analysis of the elements in our salt mixes, By Mathew Marulla, Thomas O’Toole)

Raskasmetallien määrä

Kaikkien testattujen synteettisen suolan valmistajien tuotteiden voidaan todeta sisältävän jotain raskasmetalleja. Luonnonmukaiset suolat sisältävät merivedessä olleina pitoisuuksina vain hyvin vähän raskasmetalleja.

Itse testausvaihe

Ohjeita noudattaen teimme ensimmäisen vedenvaihdon rauhallisesti vain muutamalla prosentilla. 1kg suolaa liuotetaan 26 litraan RO-vettä. Koska käytin ensimmäisellä testikerralla 20 litran astiaa, mittasin vaa’an avulla 666g suolaa 17,3 litraan vettä ja laitoin kiertovesipumpun sankoon.

Suola

Jo muutaman minuutin jälkeen suolapitoituus oli yli 30ppm ja puolen tunnin kuluttua oli mitattavissa luvattu 35,5ppm suolapitoisuus. Eniten ihmetytti kuinka kirkasta vesi liukenemisen jälkeen oli. Vesi ei näyttänytkään kalkkivedeltä, kuten aiemmin synteettisen suolan kanssa monesti oli. Lisäksi kalsium ja magnesium pitoisuudet olivat luvatulla tasolla.

Puolen tunnin jälkeen vesi on kristallin kirkasta ja valmista altaaseen kaadettavaksi:

Johtopäätökset

Nyt kun olen käyttänyt suolaa ensimmäiset 23 kiloa, on pakko sanoa ettei ole mitään syytä palata synteettiseen suolaan. Nopea liukoisuus, kirkas vesi ja oikeat pitoisuudet vesiarvoissa ovat niin suuri ero aikaisempaan.

Suolan hivenaineiden vaikutus korallien kasvuun oli nähtävissä jo ensimmäisten viikkojen aikana:

Siinä missä seriatopora:t olivat aikaisemmin kapeita ja kalpeita ovat ne nyt värikylläisiä ja paksumpia. Kahden viikon käytön jälkeen hystrix on lähes kaksinverroin paksumpi ja guttatuksen polyyppien määrä on merkittävästi lisääntynyt. Alla parempi kuva tuuheasta guttatuksesta:

Miten tästä eteenpäin

Aloitimme samalla käyttää Royal Naturen Balling aineita altaissa myös. On mielenkiintoista nähdä seuraavien kuukausien aikana millainen pidempiaikainen vaikutus suolalla on. Royal Nature kertoo 95% käyttäjistä raportoineen havainneensa merkittävää korallien kasvua altaissaan Royal Naturen tuotteisiin siirryttyään.

Palaamme siis aiheeseen noin puolen vuoden kuluttua.

Vastaa